tisdag 29 december 2009

Första ordentliga synden - ÄNTLIGEN!

Sådärja - nu har jag äntligen gjort det! Den första riktiga matsynden, alltså!
Igår kom jag, till min förskräckelse, på att jag ännu inte nyttjat den sommarpresent vi fick på jobbet före sommaren. Presenten var 400 kr att äta middag för. Sagt och gjort - vi drog till metropolen Bålsta och åt en familjemiddag på grekisk restaurang. Ungarna tog barnmenyer, Eva friterade kalamares och jag själv drog på med en grekisk grilltallrik med tsatziki och pommes frites. Perfekt lördagsmat!

Tyvärr visade det sig efteråt (hehe) att det INTE var lördag, men vid inmundigandet fanns inte en tanke på vilken dag det var. Vi bara njöt!

Tja, jag ställde mig på vågen imorse och den hade faktiskt inte rört sig. Puh! Bättre det än att gå upp ytterligare. Status quo efter syndakvällen, alltså!

Igår på jobbet kikade jag kort på TSMs hemsida (Team Stockholm maraton) och noterade att de ligger någon vecka före mitt schema och att deras långpass är längre än mina "långpass". Därför bestämde jag mig för att justera mitt träningsprogram en smula.
Jag såg dessutom att mitt program (5-timmarsprogrammet) maxar på 25 km. Jag anser att det är lite för kort för att jag ska känna att jag är "säker". Jag kommer justera programmet så att jag höjer dosen sakta, men säkert, och siktar mot att maxa på 35 km istället. Då är det "bara" 7 km kortare än en hel mara och då kan jag känna mig "safe".

Sättet jag gör det är att jag förlänger alla kortare pass med en kilometer ungefär, men behåller kilometersnittiderna. Jag eskalerar långpassen i något högre tempo och "doserar upp" dem. På detta visa kommer jag följa programmet, men växla upp en halv växel. Jag kommer fortfarande inte satsa på något annat mål än 5 timmar (än så länge...) utan jobbar bara med att få fler kilometrar i benen innan start.

Jag startar med detta idag då en medelhård distanslöpning var planerad på 5 km (32-34 min). Istället är planen 6 km (38-40 min). Med den träning jag hittills lagt och de resultat jag haft på mina träningspass kan jag inte se någon risk. Jag kommer att få vara extra obsevant på överträningssymptom, men det är jag ju alltid :-)

Generellt kommer jag initialt lägga mig på kilometertider enligt följande:
 • Lätt distanslöpning (kortpass): 6:10-6:30 min/km
 • Lätt distanslöpning (långpass): 6:30-7:00 min/km
 • Medlhård distanslöpning (kortpass): 5:50-6:20 min/km
Vad tror ni där ute om detta? Det känns som jag höjer ribban, men utan att göra det omöjligt...

Här har jag i bakhuvudet att maran ska avklaras på 5 timmar eller kortare tid. Det innebär en kilometertid på omkring 7:10 min/km. I detta är det inräknat köande, dricka- och matintag. Eftersom rekommendationen också är att göra första halvan kring 2:20 så bör jag hålla en snittfart kring 6:00-6:30 för att vara säker - första halvan. Detta är också anledningen till att jag vill känna på distanser längre än 25 km. Allt för att låta kroppen vara "van" vid det den utsätts för.

Så... Det är bara att kasta sig över nästa treveckorsperiod. Nu är den första avklarad. Med gott resultat!

Godspeed!

2 kommentarer:

 1. Thomas & Skrållan29 december, 2009 21:05

  Skönt att se hur seriös Du är Magnus. Tror att Du är rätt ute. Det är en avsevärd skillnad att springa 35 km än 25 km, tro mig:-)

  Pratade just med Skrållan idag efter vårt gemensamma Core+Spinning pass att det vore bra för Dig att prova Spinning som intervallträning. Så någon gång efter helgerna är Du välkommen att prova på (GRATIS!!) ett spinning pass med oss två på WC i Sundbyberg. Planera in en måndag eller onsdag lunch när Du är på jobbet bara. Det är intervallträning som heter duga det. Svetten dryper om en och man är i topparna uppe på en maxpuls runt 95. Som sagt var. Bara för Dig att boka in i jobbalmanackan....

  Do You take our challenge????

  SvaraRadera
 2. @Thomas å Skrållan:
  Du vet ju att jag inte kan säga nej till utmaningar :-)
  Låter spännande. Har alltid velat testa spinning, men har aldrig kommit till skott.
  Återkommer efter helgerna så kör vi.

  Gott nytt år och tack!

  SvaraRadera