torsdag 25 mars 2010

Reflektion över mitt maratonmål

Jag följer med spänning ett flertal bloggar. De flesta av dem skrivs av bloggare som ligger några år "före" mig. Både på träningsfronten och på viktfronten. En av de bloggar som ligger "min historia" närmast är Roadrunner. I ett av sina senare blogginlägg filosoferar han över sina tider och sina mål på maraton. Det som alldeles särskilt dök upp var funderingar över de olika omräkningsformler som finns för att räkna ut en tid på en distans givet en anna tid på en annan distans. Detta fick även mig att "svepa" webben och fundera över hur relevant mitt mål, att göra maran på under fem timmar, egentligen är.

Jag hittade en sida, Running for fitness, där jag kunde ange "mina" uppgifter och utifrån detta presenterades tider för olika distanser enligt lite olika formler. Jag utgick ifrån 43 år och min senaste halvmaratid på 2:20 tim:

Maratontid (enligt formel):
4:51:51 (Riegel)
4:56:40 (Cameron)
5:15:29 (Purdy)

Som man kan ana hoppas jag att den där killen Purdy är lite ute och cyklar :-) Alldeles oavsett vad formlerna säger så säger min känsla att om jag kan "springa/lufsa/mysa" en halvmara på 2:20 tim idag så borde en efterföljande halvmara på det om 72 dagar kunna utföras på 2:40 tim.

Eftersom jag inte siktar på "snabba" tider (vad nu detta kan tänkas vara för var och en) utan en hyfsat human tid, men ändå rätt så snabbt för mig, så är jag 100% övertygad om att jag kommer klara mitt mål. Naturligtvis måste jag vara frisk och hel, men det utgår nog alla formlerna ifrån också.

Nu börjar ändå spänningen stiga och funderingarna är fler. Hur kommer det vara? Hur ont kommer det göra? Hur länge blir kroppen konvalescent? Ni märker kanske på funderingarna att de lutar starkt åt att detta äventyr kommer innebära smärta i någon form. Alldeles säkert kommer det vara smärta efteråt, men den har jag inget problem med - bara jag tar mig i mål på under fem timmar :-)

Premiärmilen på söndag! Under timmen vore coolt, men just nu rusar tankarna kring maran och Premiärmilen får faktiskt stå tillbaka en smula målmässigt. Jag ska ju bli maratonlöpare!

5 kommentarer:

 1. Klart att du kommer att klara femtimmarsmålet. Fortsätt med långpass någon gång i veckan så kommer det att gå alldeles utmärkt.

  Dessutom är jag ännu mer säker på att du kommer att springa premiärmilen under timmen.

  Lycka till. Jag ska hålla ögonen öppna efter dig så att vi åtminstone får säga "hej".

  SvaraRadera
 2. LYCKA TILL PÅ PREMIÄRMILEN!!!!!! :) :) :)

  SvaraRadera
 3. Hehe - tack båda två!!!!
  Å Roadrunner - Lycka till du med! 43 minuter var det väl? Misstänker att du startar 13.00. En annan får vänta till 14.00. Håller tummar och tår!

  Lina - Trevlig skidresa! Måhända väljer du rätt utrsutning när du tar skidor :-)

  SvaraRadera
 4. vad spännande med lopp söndag! Vilket?
  Lycka till

  SvaraRadera
 5. lycka till på premiärmilen..hoppas ni alla får en bra dag utan snö och blåst!!

  SvaraRadera