söndag 28 mars 2010

Premiärmil med världsrekord

Så är det då till slut gjort - med råge! Äntligen är det personliga värlsdrekordet (uttryck stulet från Badgear) slaget! Exakt vad det tidigare rekordet var tvistar jag intern om fortfarande, men någonstans i krokarna 59:50-59:59 låg det. Nu sopade jag (startnr 5442) banan med rekordet (i alla fall i min värld) och framför allt med mitt ego - 58:27! 58 freakin 27!

Jag utgår ifrån att det märks att nöjdhetsgraden är hög :-)

Nå, vad föranledde detta krossande av den tidigare tiden (förutom all träning som lagts ned)? Tja, jag vill poängtera att rekordets credit ger jag till Ingmarie! Hon gav mig det ultimata tipset inför Premiärmilen - Have fun! Det var precis det jag satsade på och hade grymt kul. Jag var ganska konfident att det gamla rekordet skulle slås, men jag trodde aldrig, och då menar jag verkligen aldrig, att jag idag skulle ta mig under 59 minuter! För er som läste kommentarerna innan loppet är det ingen överraskning att "Mentorn" tippade att jag skulle slutföra loppet på, håll i er nu, 58:27! Själv var jag mer inne på min familjs tips - 59:05, men är verkligen glad att "Mentorn" blev sannspådd...

Försiktig som man är (har det med min ålder att göra eller är det genetiskt?) stod jag på startlinjen och planerade att gå ut lugnt. Tänkt starttempo var 6 min/km. Jag tänkte att om jag satsar på första fem runt 30 minuter så kan jag ju alltid "spurta" den andra femman OM jag orkar. Planen var också att springa förbi första vätskekontrollen och istället dricka lite "dundersocker" (sportdryck) vid fem km. Så blev det också, men med skillnaden att jag kände mig piggare än 30-minuterstempo och körde på lite grann. Split vid 5 km visade på min klocka 29:50. I verkligheten var det 29:38. Jag kanske inte nämnt det än, men min kompis Garmin var inte riktigt min kompis idag. Eventuellt berodde detta på min djupa andning alternativt så är den tekniska kompetensen begränsad just de första fem :-) Oavsett så kände jag, nyladdad med "dundersocker", att jag kunde höja lite så jag provade att trycka på lite. Även det kändes bra.

Vid 7 km kändes allt fortfarande kanon. Jag hade sällskap med en ung dam som höll ungefär mitt tempo. Min vana trogen i löparspåren yttrade jag inte ett ord...

Lärdom #1 idag är att jag är en otroligt usel nedförslöpare! Den tjejen jag hade sällskap med drog lätt ifrån i nedförslöporna. När det planade ut eller började stiga var rollerna omvända. Jag kom direkt ikapp och gick förbi. Vi gav och tog två till fem meter av varandra om vartannat från sex kilometer och ända i mål!

Kilometer åtta var den tyngsta idag och den enda kilometern där jag hade en snittid över sex minuter (6:07). När jag nått krönet och visste att det var omkring en kilometer kvar så växte såklart hornen i pannan. Likadant var det för mitt följe och vi höjde båda tempot. Mitt blivande maratonpannben gick denna gång segrande ur striden. Kanske var det just därför jag hade sådana problem med min kompis Garmin vid målgång...?

Idag njöt jag av nästan varje steg jag tog. Fötterna svävade över marken - även om det bitvis var tungt! Ingmaries tips nyttjades tom i spurten där maxtempot var 4:19 och hjärnan troligen slagit av. Det är precis det hela min satsning handlar om - att må bra och faktiskt nå ett läge där jag kan njuta av löpningen! Idag funkade det!

Kilometertider enligt Garmin:

5:59
5:51
5:59
5:52
5:42
5:50
5:47
6:07
5:54
5:08

Just ja! De nya tighetsen MÅSTE ju ha gjort sitt, eller hur? Av hänsyn till mina bloggläsare publiceras idag ingen bild (en vacker dag...)!

Just ja #2:

Dagens vikt: 90,2 kg (-0,5 sedan förra invägning. Lite förvånande då helgen avnjutits med "kolossala kolhydratmängder" inför dagens bravader...)

Nu tänker jag träna klockan med min stora dotter, packa den lilla tjänsteväskan och, när barnen lagt sig, rullla så sakteliga mot Arlanda för transport till Skåne...

ALLT görs idag med ett fånigt leende och en trött kropp...

12 kommentarer:

 1. Hallå där och tack för supporten i Spåret. Lovar att bjuda igen nästa gång när inte Ellas fotbollsträning är på tapeten. Även jag känner mig toknöjd efter dagens lopp även om det var tungt de sista 2-3 km.....
  Tänk att man kan tippa tid:-) Tänk om man hade det flytet på hästarna ibland:-)

  Sov gott i natt. Det kommer jag att göra efter dagens bravad....

  SvaraRadera
 2. Stort Grattis!!!! För att hedra och stötta dig så sprang vi tillsammans exakt 10,0 km idag! (U=5,2 & M=4,8)
  ...eller råkade det bara bli så? :-)
  Iallafall grymt bra jobbat, inspirerar definitivt oss andra med samma efternamn!
  /Mårten & Ulrika

  SvaraRadera
 3. @mentorn
  Bra jobbat idag å tack för tipset! Kanske är du sanndrömmare?

  @Ulrika
  Bra jobbat ni båda och tack! Kan man inspirera så ska man :-) Bara att bjuda igen nästa gång, hehe!

  SvaraRadera
 4. Grattis! Nu har det på papper, sub60 på milen.Jag har svårt att tro att du inte ska kunna kliva under 55 minuter närsom.

  Kul!

  SvaraRadera
 5. @badgear
  Bugar å bockar! Idag var det riktigt kul! Lätt och tungt, fast samtidigt liksom(jag vet att det låter korkat, men du kanske fattar...). 55-minutersgränsen är inte oäven, men nu är det fokus på uthållighet och distans. Sprintar som idag får stå åt sidan till efter 5 juni. Befinner mig på din hemmaplan ett par dar(nåja, Helsingborg är ju nära...) och vilar upp mig hos kund :-)

  SvaraRadera
 6. Oj oj oj vad roligt! JÄTTEstort grattis!Du är på G!
  Och kom ihåg, ändra EN sak varje vecka till något bättre och du har tagit sjumila kliv om ett år. Ja, kanske redan om en månad! :-)

  SvaraRadera
 7. Grattis! Du vet att vi hejar på Dig i alla lägen! kram

  SvaraRadera
 8. @Ingmarie
  Tack! Din uppmaning bet verkligen! ASKUL hade jag, rent ut sagt! Det bästa av allt var att känna sig sådär stark - hela tiden! Skönt att se att träning ger resultat :-) Nästa mål - Göteborgsvarvet 22 maj...

  @Mamsen
  Tack! Ledsen att ert tips gick åt skogen :-)

  SvaraRadera
 9. Fan Magnus!! Vilken insats! Vad var det jag sa!! :-).

  Jag och Marathon-Lars (som jag åkte dit med) frös så förbaskat så vi stannade inte längre än nödvändigt. Det blev inte tillfälle för någon live-lyckönskning, alltså. Det får bli en annan gång.

  Jag tog mig friheten att titta på din målgång på Premiärmilens hemsida och efter att du klockat dig själv såg du nästan lite chockad ut över vad du såg på klockan!

  Grattis igen och jag håller med BadGEAR. Strax ( i betydelsen: inom kort) kommer du att göra sub 55. Och nästa vecka sub 90 kg!!

  SvaraRadera
 10. @Roadrunner
  Hahaha - tja, med tanke på min underbara löpstil (har faktiskt inte sett just denna stil nånsin tidigare) så börjar jag förstå en del. När jag klockade av tiden reagerade inte Garmin som förväntat, men OM jag sett tiden så hade du fått se på chock. Nu berodde den stilla förvåningen (jag väljer att kalla chock vid detta namn just nu) på att jag undrade vad det var för information Garmin visade mig :-) Tiden fick jag koll på några minuter senare på webben. Men du - Kan man lära sig springa snyggt, tror du? *fnittrar hysteriskt*

  SvaraRadera
 11. Wow, vilken grej! Stort grattis till ett kanonlopp och en supertid!!

  SvaraRadera
 12. @Petra
  Tackar! Jag kan bara säga detsamma, men det har jag redan hojtat på din blogg! Grym tid!
  Konstaterade just att jag behöver lära mig löpa snyggare :-) Nåt tips?

  SvaraRadera