tisdag 9 februari 2010

Speedy gonzales...

Tjing och good god!
Vilket underbart fartpass jag precis avverkat på löpbandet! Detta trodde jag verkligen inte var möjligt...

Upplägget var följande:
8-10 minuter uppjogg
20-25 minuter fartlek i högt tempo (högt för mig...)
8-10 minuter nedjogg

Uppjoggen avverkades i ca. 6.00 min/km-tempo och jag gav mig därefter direkt på en hyfsad fartökning till 5.30 min/km i omkring 1.30 min, därefter tillbaka till 6.00 min/km osv. Varierade fartökningarna ända ned till 5.00 min/km i denna del.

Efter detta tänkte jag lägga på "högt" tempo och drog ner ända till 4.30 min/km i en minut eller två. Det konstiga är att jag fortfarande kände mig stark... När det var omkring 1.30 min kvar av mina 20 minuters fartkörning dundrade jag på - 3.40 min/km!!!!!! Otroligt nog överlevde jag den sista 1.30 trots att pulsen enligt löpbandet var uppe på 180 :-) Mätte efter 30 sekunder i 6.00 min/km och var då tillbaka ner på 160. Helt osannolikt! Jag har nog aldrig belastat under så lång tid på detta vis! Coolt att jag lever :-)

Eftersom jag egentligen inte hunnit reflektera riktigt över det som hände utan bara är förundrad får jag nog be att få återkomma. Det jag redan nu kan konstatera är att målet på att slutföra Premiärmilen på 58.05 inte borde vara ett problem... Jag känner också att 55 minuter - eller tom 50 minuter - inte borde vara ogenomförbart :-) Nu kommer jag inte satsa på de tiderna, men kommer ha detta i bakhuvudet framöver. Efter 5 juni 2010 ska ju nya mål sättas upp! Hoppas bara jag inte blivit för styv i korken... :-)

Tills reflektionen utförts - God natt!

8 kommentarer:

 1. Du tänker väl på hjärtat hoppas jag?!
  Vi vill gärna ha dig kvar ganska länge till!
  kram

  SvaraRadera
 2. Haha - det är ju precis det jag gör! Utan alla passen skulle det däremot vara läge att oroa sig :-)

  SvaraRadera
 3. Ha! Jag vill allt se detta på din Runkeeper. Det är ditt bevis för att du kunde springa så här fort.

  Löpband är lustigt, jag sprang en kort period hösten 2007 på band. I verkligheten lyckades jag komma ner till 5:30 tempo på 7k (med ett par mördarbackar) och då tog jag för hela kungalängden och alla fosterställningar - på löpband sprang jag omkring med 5:00 tempo på 6km. Oavsett med det var med lutning eller inte. Visst var det svettigt, men inte alls så jobbigt som 5:30 IRL.

  Sedan dess fnyser jag bara åt löpband. Jag gör som fransmännen i The Holy Grail gör, släpper väder åt ett visst håll.

  Fast jag ska väl vara ärlig, löpband är smidigt och bra. Många har tränat sig till rejäla asfaltsbusar den vägen.

  När det gäller din tid på milen IRL. Det går alltid att spekulera. Du vet inte förrens du försökt. Uthålligheten är ofta ett problem när man springer fort. Men springer du en mil med 6:20 tempo, lätt och ledigt. Så brukar jag själv räkna med att jag gör samma sträcka en minut raskare per km om jag tar i. Då brukar jag få jobba på, men inte ta ut mig helt. Bara att det blir riktigt jobbigt.

  Sedan brukar jag kunna pressa mig ytterliggare 20 sek på den tiden när jag går för fullt.

  Jag är ju lite pulsfixerad, alltså att jag sparar den informationen. Det finns ett pulsområde där jag sprungit mycket och kunnat jämföra tempot jag fått ut på den nivån mot vad jag får ut vid olika pulshöjningar på samma sträckor.

  Mycket är sprunget kring 145 puls. Därefter har jag jämfört med 155 puls (ansträngt) 160 puls (hårt) och 165 puls (urk).

  Fasen vad jag pladdrar.

  Lyssna inte, bara glädjs åt din fart på löpbandet. Sikta högt, ta med fallskärm. Kör hårt!

  SvaraRadera
 4. LOL!!!! Var skriver jag på? Jag sa precis till kollegan igår när jag klev av att "jag tror inte hastigheten visas rätt"! När jag körde i 5.30 KÄNDES det som 6.00 IRL. Oavsett så gläds jag åt att ha passerat den magiska 4-minutersgränsan. Även om det bara är i en fantasivärld :-) När det gäller lopptider har jag inte så lång statistik att luta mig mot, men min upplevelse ligger nog ungefär där du beskriver, nånstans mellan 30-60 sekunders förbättring när det är "på riktigt". Nu tror inte jag att det stämmer riktigt för mig eftersom det har med sträckan att göra ocså. Jag tränar för 4 mil men ska springa en mil... Jag vänjer kroppen vid uthållighetsarbete... Ja - du fattar! Dock tror jag att 58.05 ska lyckas å det är jag helt nöjd med. Faktiskt är jag nöjd med 59.59 också :-)

  SvaraRadera
 5. Jag kände hur ett leende spred sig när jag läste ditt inlägg. Härlig och inspirerande läsning!

  Själv har jag, i alla fall inte i modern tid, sprungit snabbare än 4.00-tempo, utom möjligen i någon nedförsbacke.

  SvaraRadera
 6. @Roadrunner
  Najs! Alltid kul när man kan framkalla en värmande känsla :-) Vi får nog alla ta tiderna med en nypa salt pga löpbandet, MEN fort som f-n gick det under kort tid! :-)

  SvaraRadera
 7. Va!? har inte Roadrunner gått i sub4 tempo efter comebacken? Jag är skakad! tom jag har kört intervall med prov400:ingar i 3:45 tempo.

  Fast det är väl bara en tidsfråga innan han släpper en rökare och drar på i låga 3 tempot på 400:ingar.

  Det finns ett asfaltsordspråk som säger "Lita aldrig på en Tuppgök". Vrooooom....

  SvaraRadera
 8. @BadGEAR: jag har hittills väldigt lite erfarenhet från intervaller och de jag kört hittills har varit tusingar. Planerar att köra fyrahundringar inom kort och då kommer jag garanterat gå under fyraminuterstempo.

  SvaraRadera