måndag 24 maj 2010

Reflektion över Varvet

Nu har det gått några ytterligare timmar efter Varvet och jag har hunnit känna efter, reflektera och fundera. Läser man om folks upplevelser av Varvet så kan man konstatera att många tyckte det var varmt och att generellt så verkar många ha gjort sämre tider än normalt. Personligen har jag dragit ett antal lite avvikande slutsatser...

Till att börja med - Ja, det var varmt! Det kan man nog sluta debattera tycker jag :-) Däremot tror jag att alla som kollapsade antingen druckit dåligt eller varit otillräckligt tränade för det tempo de valde. Jag vet - det är inte direkt någon överraskning, men ändå...

För egen del drack jag rejält på fredagen (mest för att att stävja förkylningen), men vid niotiden på lördagmorgon insåg jag att det skulle bli rejält varmt så jag drog igång operation vätska. Jag drog nog i mig närmare två-tre liter vatten innan start (därav pausen i Slottsskogen). Jag drack sedan en mugg sportdryck på varje station och hällde en mugg vatten över huvudet. För mig fungerade detta utmärkt!

När det gäller tiden så vill jag påstå att jag troligen påverkades av värmen, MEN att mina största hinder var min förkylning samt pausen i Slottsskogen. Dessa två gjorde att tempot gick ner en smula. Jag är ju ändå väldigt nöjd med min tid eftersom den ligger såpass nära det mål jag ursprungligen satte upp (2.15) samt att det ligger helt i fas med mitt maratonmål (2.20 på första halvan och 2.40 på andra halvan). Jag upplevde det som att jag höll ett "prattempo" hela vägen och ägnade mycket tid åt att köra high-five med alla barn som sträckte ut armarna och att fota lite då och då.

Lite märklig känsla får jag nu när jag kikar på mina snittkilometertider för de olika femkilometerssträckorn (och den sista kilometern):
6:46 (0-5 km)
6:33 (5-10 km)
6:33 (10-15 km)
6:34 (15-20 km)
6:34 (20-21.1 km)

Rätt imponerande jämnhet över femmorna och detta bådar gott inför maran! Jag hade variationer inom femmorna, men "lufsade på" i ett behagligt tempo.

Sammanfattningsvis kan jag förstå att värmen knäckte de som inte drack ordentligt eller körde "för hårt". Jag kände inte av varken eller :-)

Idag - Vila! Imorgon - lätt runda för att mjuka upp kroppen!

9 kommentarer:

 1. Som jag skrev tidigre - grymt imponerad och inspirerad av att läsa om ditt varv! Mitt mål är ju att komma under 2.20 på halvmaran i B-ham och när jag läser detta känns det inte helt omöjligt!! Shit vad bra jobbat och jag kan TRO att du känner dig nöjd nu!

  SvaraRadera
 2. @DrAnnika
  Kom ihåg - Ingenting är omöjligt och man kan det man vill! Det handlar snarare om hur mycket tålamod man har. Keep it up!

  SvaraRadera
 3. Härlig läsning, de båda inläggen. Du har en bra förmåga att springa jämt ser det ut som. En bra egenskap.

  SvaraRadera
 4. @Ellinor
  Tackar :-) Jämnt tempo vet ej gudarna! Kikad epå detaljerna och det varierar en hel del, men femmorna var ju grymt jämna :-) Nybörjartur, kanske?

  SvaraRadera
 5. Grymt bra och jämna km-tider. Håll det den 5.e med. :-)

  SvaraRadera
 6. @Ingmarie
  Hihi... Jag får ju erkänna att tiderna SER jämnare ut än vad de var inom varje femma. Den första femman var lurig eftersom det var kispaus och en grym trängsel. Tom en snigel som jag fick kryssa fram. Men det känns faktiskt bra inför maran. Jag har börjat längta...

  SvaraRadera
 7. Du är bara för härlig Magnus!
  Tycker vi båda

  SvaraRadera
 8. @Leffe & Riggan
  Hihi - jamen vad härligt! Dito säger jag bara! Underbart med små "myskommentarer"! 10 dagar kvar :-) Syns vi den 5:e, kanske?

  SvaraRadera
 9. Grattis till ett kanonbra lopp! Det ska du verkligen vara nöjd med. Jag håller helt och hållet med dig om att folk drack för lite eller sprang över sin förmåga på årets Varv. Själv persade jag med nästan 1 minut. Men då var jag ju också väldigt noga med att dricka, både före och under loppet.

  SvaraRadera