torsdag 22 juli 2010

Nytändning och motivation igen

Så kom den då till slut - motivationen! Den som saknats under egentligen hela semestern. Det var inte helt fel faktiskt. Jag har varit lite orolig, men envist kört på - om än i lite begränsad omfattning :-)

Min vana trogen så smider jag medan järnet är varmt och kastar mig rakt ut i mörkret! Anmälan är nu gjord till följande lopp i höst(precis enligt plan):
- Stockholm halvmaraton
- Lidingöloppet 30K
- Hässelbyloppet

Vad gör man inte för konsten?...

Min nytändning har också gett en del nya idéer om hur jag ska lägga upp min träning framöver. Planen är ännu inte godkänd av familjen, men jag tror att den kommer tilltala alla i familjen eftersom det är en likadan plan som tidigare, men där jag kommer lägga mina pass på tider som inte stör familje- eller arbetslivet för mycket tidsmässigt.

Planen är att köra fyra pass i veckan. Ett långpass på söndagförmiddagar, ett distanspass, ett intervallpass och ett backpass. Inledningsvis kommer långpassen ligga kring 10-20 km, men framöver kommer jag öka dosen så att jag kommer upp i 20-30 km. Hela tiden i lugnare tempon, möjligen med fartökningar.
Distanspassen kommer få hamna i intervallet 5-10 km och då planerar jag att försöka få till lite högre fart. Sakta, men säkert vill säga. När det gäller intervaller och backpass så är det lite halvnytt för mig och där får jag nog känna mig fram lite grann. Jag tycker jag börjar få tillräckligt bra koll på min kropp för att våga låta den känna efter och en justera efter hand.

Mån:
Tis: Distanspass (30-70 minuter, halvintensivt tempo)
Ons: Intervallpass/Backpass (30-90 minuter, halvintensivt tempo)
Tor:
Fre: Backpass/Intervallpass (30-60 minuter, intensivt tempo)
Lör:
Sön: Långpass (60+ minuter, lugnt tempo)

Under denna resa kommer jag också försöka få till en lagom dos med kalorier i kroppen för att 1) orka med min träning, men också 2) att tappa vikt under tiden. Om detta lyckas får framtiden utvisa. Helt klart är i alla fall att inför Stockholm maraton 2011 så ska ett antal kilon bort - inget snack!

En annan sak som jag noterar är att jag absolut måste frångå "asfaltsnötning" och ge mig ut i terrängen betydligt mer än jag hittills gjort. Jag kommer börja med att ta mig till ett bra löparspår jag känner till, men kommer senare försöka hitta mer naturbetonade löprundor. Allt för att bygga benmuskler, pannben och förbereda mig inför Lidingö. Huruvida jag kommer komplettera med någon slags styrketräning utöver detta återstår att se. Jag har tagit för stora munsbitar tidigare och känner att jag behöver komma igång med min löpträning i första hand nu. Däremot är jag rätt säker på att jag behöver mer styrketräning i framförallt knä, ben och bål. Jag suger på den karamellen så länge...

När det gäller mina tidigare tidsmål för respektive lopp så ber jag att få återkomma. Jag känner att jag måste ut och känna på kroppen ordentligt, se att programmet funkar i verkligheten och att motivationen hålls uppe innan jag sätter mål definitivt. Jag känner idag ingen brådska med detta och jag tror nog att målen kommer...

Så - lite piggare hjärna (kan det vara skurarna inatt?), lite gladare kropp och framförallt ett större sug! Ha en grejt dag på er!

3 kommentarer:

 1. YEEEEEEEEY!!! HEJJAHEJJA!!!
  Skitbra jobbat Magnus, så skojigt att läsa om dina planer!! Vi har lite liknande planer, men jag måste jobba upp min distans för långpassen så att säga!
  Ska bli skojigt att följa din resa (som vanligt!!)
  *kramar*

  SvaraRadera
 2. @DrAnnika
  Yihaaaa är ordet :-) Håller du bara blåsorna borta ska du se att du får distansen! Så var det för mig förut (och jag hoppas på det nu med)! Sakta men säkert kan man utöka. Askul när man passerar 15-16 km och kommer hem. Svettig, men pigg. Fantastisk upplevelse... Än värre när man drar på ytterligare, men då behövs det lite mer vila för min del efteråt :-) Keep o jogging!

  SvaraRadera
 3. Hejsan!

  Jag ska springa maran om två år och sitter och planerar hur jag ska lägga upp min träning.
  Använder du dig av någon träningsdagbok?
  Jag tycker att det blir enklare att följa en uppsatt plan om man kan planera in träningen veckovis och sedan kunna följa upp och jämföra mot genomförd träningsmängd. Är en tävlingsmänniska, så om jag får bra statistik på genomförd träning så tränar jag bättre och håller i träningen även de veckor som det regnar eller man känner för att sitta framför tvn.
  Så har du något tips på någon bra träningsdagbok och hur jag ska lägga upp träningen inför maran?
  H/Samuel

  SvaraRadera