fredag 30 juli 2010

Dags för jävlaranammat igen

Tjing! Gårdagens inlägg om min vikt, min "luddiga"plan och diverse tankar kring detta gav resultat! Tack alla ni som kommenterar - ni är min krycka i vardagen :-) Jag kan också passa på att varna känsliga läsare för dagens "förlängda" inlägg...

Igår när jag skrev inlägget befann jag mig i en sån där härlig svacka. Ni vet, när det mesta bara "suger"? Jag var trött (efter två dagars jobb - efter fyra veckors semester), eländig (med det här vädret kan man ju inte bli annat) och less (dels på att jag inte kunnat fokusera som jag vill, dels på att det "inte händer nåt"). Idag är känslan en helt annan, eller, ja bättre i alla fall :-)

Jag gick och la mig tidigt igår. Strax före 22 låg jag med "Luftslottet som sprängdes" och var mycket bestämd på att släcka inom kort för att få en riktigt god natts sömn. 23.30 mumlade frun sömningt "Kan du släcka nån gång?" och jag insåg, till min förskräckelse, att Stieg Larsson trollbundit mig alltför länge (precis som alltid med hans böcker). Detta trots att jag läser boken för andra gången - vilket min fru tycker är knäppt, men det är en helt annan upplevelse andra gången :-) Alltså förväntade jag mig en smärtsam morgon eftersom klockan var ställd på 05.00.

Klockan ringde 05.00 och jag brukade våld mot den... Ögonlocken bedrev tyngdlagsbevisföring mot mig och jag hade stora problem att lämna den varma, sköna sängen. En tanke som for genom mitt huvud var Freddes kommentar på min blogg häromdagen "Det är i de svåra stunderna som man skiljer agnarna från vetet.". Denna tanke fick mig att, med stor vilja och lite energi, svänga benen över kanten och klä på mig. När väl ögonen var ursköljda såg jag ner på en liten kille (se bilden) som först tittade med bedjande blick, sedan viftade inte bara på svansen utan hela kroppen :-) Sånt är omöljigt att motstå!

På med koppel, fram med bajspåsar och snör skorna, var mantrat som ekade i hjärnan. Nu skulle 45 minuter passeras i form av en rask hundpromenad!

OK... Tempot var inte så bra. Nemo bromsade! Jag lovar, jag försökte streta på, men en liten hund och alltför högt tempo är svårt att kombinera. Särskilt den första kvarten när allt ska sniffas på. Tålamodet fick en rejäl prövning och jag såg framför mig att mitt upplägg sprack direkt. Nu har jag lärt mig att verkligheten nästan alltid överträffar fantasin (?) och en plan som går i stöpet måste ersättas av en annan plan. Raskt fogade jag mig i tempot och passade på att njuta av fåglar som kvittrade, Nemos tassande och den fantastiska luften en morgon efter spöregn...

När jag kom hem konstaterade jag att tempot nog varit rätt bra ändå, för den runda som brukar ta en 45 minuter hade avverkats på 35-40 minuter (jag nissade att kolla exakt tid såklart). Tyvärr blev rundan avsevärt kortare tidsmässigt än planerat och återigen anpassar jag mig till verkligheten. Imorgon blir det en längre runda!

Gårdagens alla kommentarer pekar mot att mitt resonemang håller och att jag troligen är på rätt spår. En intressant kommentar Ingmarie gav var att min ämnesomsättning är "kajko". Det är väldigt intressant faktiskt. Många års felaktigt ätande gör ju såklart att systemet är totalt felinställt. Blodsockerkurvorna är säkert som barg-och-dalbanor och i övrigt är nog inget som det borde. Som grädde på moset har jag ju en sköldkörtel som underproducerar(hormonet tyroxin). Det är en ämnesomsättningsstörning som inte är livsstilsorsakad, men i övrigt faktiskt ganska mycket kan liknas vid diabetes(som i och för sig påverkar ett helt annat hormon - insulin) eftersom de båda påverkar ämnesomsättningen. Ett väldigt vanligt symptom på, eller effekt av, hypotyeros är just övervikt. Oftast förknippat med trötthet, minnessvaghet och depression. Perfekta förhållanden för att bygga på sig en fettrik kropp, alltså!

Jag tar små söta piller(resten av livet) för att ersätta tyroxin-produktionen så det är inget stort problem längre. Fortfarande, vill jag påstå, har jag lite svårare att bli av med övervikt än "friska" personer. Ibland - inte ofta - känner jag av bristen på tyroxin i form av svackor som igår(perfekt med lite sömnbrist och dåligt väder), men jag tror att den största anledningen till att jag har så svårt att tappa vikt är min sabbade ämnesomsättning tack vare intaget av "fel" saker. Trösten i detta är ju att det alltid går att reparera - även om det tar tid!

På Ingmaries förslag ska jag ta och skriva lite matdagbok. För att vara säker på att få bra respons tänkte jag exponera densamma här på bloggen. Start imorgon. Sen får vi se... Spännande ska det bli att göra detta! Särskilt med tanke på att jag på söndag reser iväg mot Skåne på tjänsteresa och hotellboende - DET är spännande när man ska försöka gå ner i vikt, kan jag meddela...

Så - sista arbetsdagen denna vecka inleds på ett bra sätt. Även idag kommer jag arbeta lite kortare och ge mig iväg hemöver. Städdag står på agendan hemma senare... Suck!

6 kommentarer:

 1. Det verkar ambitiöst o bra tycker jag!
  Det där med matdagbok tror jag verkligen på!
  Redan Helsingborg - vad jobbigt!
  kram mamma

  SvaraRadera
 2. Smart att börja med dagbok och lägga ut den på bloggen. Du får många ögon på dig;) Mycket välskriven och intressant blogg:)

  SvaraRadera
 3. @Maude
  Mmmmja - nåt måste göras :-) Matdagboken ska bli intressant!

  @Johan
  Man måste våga för att vinna...

  SvaraRadera
 4. Härligt Magnus!! Alltid skönt med ljus i tunneln och bloggvänner finns alltid till hands när funderingarna rotar sig.

  Bra där med matdagbok använder en själv det var på så vis jag fick rätt för mig att jag åt betydligt fler kalorier än jag trodde. Jag missade liksom det där små sakerna som bara åker in av farten.

  Sen unnar jag mig allt i bland, vin, godis bullar mm. Men då är det mer ett aktivt val jag gör än att ooops där åkte en glass, en bulle 3 öl in utan kontroll =)

  När jag väl ser vad jag äter och vet hur mycket energi min kropp behöver är det mycket lättare för mig att avstå vissa saker. Men visst jag har upp och ned gånger mellan varven. När det gäller viktnedgång tror jag att den bästa tillgången är tålamod och långsiktighet.

  Kör hårt Magnus visa var skåpet ska stå =D

  Peace Love och Löparskor!

  SvaraRadera
 5. Woho! Härligt Magnus! Förstår att det blir krångligare med din hypotyreos men som Badgear skrev, kan andra kan du!
  Tänk vad mycket spännande och roligt du har framför dig!

  SvaraRadera
 6. @Jesper
  :-)
  En bulle och tre öl?? Låter inget vidare, hehe! Jag fattar vad du menar. Synd att två av mina sämsta tillgångar är tålamod och långsiktighetsplanering, men det får gå ändå - det KOMMER gå ändå!

  @Ingmarie
  Egentligen undrar jag om det blir krångligare :-) Kanske tar det bara längre tid - typiskt att det drabbar han utan tålamod, hihi. Jag börjar faktiskt bli sugen på en viktresa nu, men denna gång ska jag ta ett steg i sänder istället för "allt på en gång" :-)

  SvaraRadera