-4 hg sen igår! Nu vet jag att det kan diffa upp till flera kg per dag och beroende på tidpunkt, men eftersom jag vägde mig samma tid med samma förutsättningar så kändes det ändå skitbra, rent ut sagt!
Jag fick igår en fråga från kära Ingmarie som dels tyckte det skulle vara intressant att veta var min tappade vikt tas, men också undrade hur min plan ser ut framöver för att "dra igång" ätandet. Därför tänkte jag skriva lite om detta och är helt klart mottaglig för input från den som vill tycka något :-)
När det gäller varifrån vikten tas tänker jag inte hymla. Mycket fett kommer tas, men inte så myckat man skulle önska :-) Vid första invägningen hos Cambrdigekonsulenten gjordes lite mätningar och tester:
- BMI: 30,2 - Fettprocent: 29,2
För en man i min aktningsvärda ålder bör fettprocenten ligga under 22% för att vara hälsosam. Jag vet inte hur exakt detta är och hur mycket man ska titta på riktvärdena, men det är ju helt klart värt att inte blunda för dem. En av de mätningar som jag kommer göra om på onsdag är just fettprocenten. Jag kommer inte ihåg om jag mätte muskelmassan, men oavsett så är det intressant att se hur fettprocenten förändrats med viktnedgången. Likaså är BMI ett riktvärde. Även det värdet är ju intressant för att visa "hur illa/bra är det", mellan tummen och pekfingret. Med den enkla formeln är mitt BMI idag 27,5 och det kommer inte gå lägre än runt 26 till på onsdag, tror jag. Men det är ju inte det viktiga - det är förändringen jämfört med starten!
I en perfekt värld ska jag väga under 80 kg. Jag kommer inte sikta på detta just nu, men kommer såklart ha detta i bakhuvudet. 85 kg är det första målet. 85 kg med maratonkapacitet känns betydligt bättre än 80 kg och muskellös :-)
Så vad är då planen? Jo:
- Vecka 0 - På onsdag kväll väger jag in inför "upptrappning"
- Vecka 1 - ersätter jag "middagspåsen" med riktig mat
- Vecka 2 - ersätter jag också "lunchpåsen" med riktig mat
- Vecka 3 - äter jag återigen endast mat
Under upptrappningen ska jag försöka dricka i samma omfattning som idag (3 liter +). Jag och frun har diskuterat hur vi ska gå tillväga med att få till "ändringen", dvs hur ska vi se till att utesluta sådant vi inte bör äta och istället inkludera sådant vi istället bör äta.
Planen för kosten är att följa "knytnävsmetoden" (1 del "protein", 1 del "kolhydrat" och 2 delar "grönt"). Utöver detta ska vi prova på någon av de "matkassar" som finns att tillgå på nätet. På det viset får vi, mer eller mindre, nyttig mat men framförallt nya idéer, nya smaker och nya råvaror. Vi kommer använda detta för att "byta ut" våra standardrätter mot bättre sådana. Det kommer få ta lite tid och under tiden kommer åtminstone jag behöva vara oerhört disciplinerad vid måltiderna.
En annan sak vi kommer fokusera på är brödintaget! Detta är en av mina stora svagheter. Planen är INTE att utesluta limpmacka, MEN att begränsa. Limpmacka likställs med lördagsgodis och ska endast få intas på helger. I veckorna ska vi hitta brödrecept/brödsorter som är goda och nyttigare. Det vore kul att hitta recept så vi kan baka med barnen och samtidigt lära dem äta bättre :-) Allt detta gäller såklart HELA familjen - inte bara mig!
Givetvis ska detta kombineras med träning! Jag kommer redan nästa vecka ta fram det schema som ska leda mig mot mina mål 28 maj nästa år. Grovt beskrivet kommer detta innebära träning minst varannan dag MED variation. Inledningsvis betyder detta löppass för att "komma tillbaka", för att därefter övergå i mer strukturerad träning. Jag har inte detta riktigt klart för mig ännu så tips är välkomna!
Som ni ser finns en tanke - om än inte helt glasklar! Jag hoppas på mycket respons från er därute och ska försöka ta hjälp i möjligaste mån...
Vad tycks om detta? Kommer det hålla eller har ni förslag på alternativa vägar?
Låter som en bra plan att passa på att ta en omstart med hjälp av "matkassar" med nya rätter. Dessutom klokt att involvera resten av familjen. Bra att skapa lite postiv press i rätt riktning, helt enkelt!
SvaraRaderaDet jag funderar på är hur du/ni ska reglera mängderna. Många gör misstaget (enligt min uppfattning då) att bara fokusera på vad de äter - när man också bör fundera lite på mängderna. Jag tycker inte att man ska väga och mäta allt, då blir det trist. Men man kan fundera lite på vad som egentligen är en normalportion och kanske låta bli att ta den där extraportionen (eller som jag allt för ofta gör, äta upp det som blir kvar på barnens tallrikar...).
Tack för intressant blogg och lycka till framöver!
@Roger
SvaraRaderaTack själv och välkommen åter :-)
Faktiskt har vi tankar just på det :-) Tanken är till att börja med att allas mat läggs upp vid spisen och sen är det det man får. Knytnävsmetoden har jag hört talas om, men jag tror vi får känna oss fram för att hitta lagom mängd till rätt person i familjen. Tränar man hårt behöver man mer och tvärtom... Jag tänker träna hårt! (hehe)
Tycker med det låter bra! Är övertygad att du klarar det om du bara vill! Några enkla "trick" är att utesluta allt vitt (jaja, jag VET att jag tjatat om det innan). Bort med vitt socker (synligt och gömt), vitt mjöl, vit pasta, vitt ris och annat som inte är fullkorn. Undvik helt halv- och helfabrikat. Ät mest av fleromättade fetter och undvik mättat så mycket det bara går. Läs innehållsförteckningarna! Sluta äta INNAN du är mätt. Det tar minst 10 min. innan hjärnan fattar att kroppen fått nog. Självklart måste barnen involveras och lära sig annars får de ju kämpa på samma vis som du sen...
SvaraRaderaHoppa inte över några måltider och köp inte hem "skitmat". Då kan du inte lockas. Inte barnen heller.Även om du tränar hårt kan, och ska, du INTE äta junkfood utan riktig mat. :-)
Och till sist.
Fundera minst fem gånger på om du är hungrig eller bara sugen innan du äter...
@Ingmarie
SvaraRaderaPerfekt checklista! Tack!
All hjälp är välkommen. Helt klart har jag konstaterat att "bra" mat ger bättre "utväxling" än "skitmat". Ibland kan man unna sig "skitmat", men det finns ju olika grader av sån också och jag tror faktiskt att jag ska klara av att balansera just det. Vi utgår ifrån att ingen skitmat ska intas! Det som känns bra denna vända är att frun och barnen verkar vara med på tåget. Det kommer ju underlätta enormt - särskilt när frun är med!
Att fundera på om jag ä hungrig eller ej tänkte jag försöka vända på - först äter jag vid regelbundna tider och lär mig när jag ÄR hungrig. Då kommer jag veta hur det känns :-)
Maratonprogrammet för under 4.30 inleds 29/11 så jag har lite brådis att "komma ikapp" - fram med djävlaranammat!
Det KAN vara så att du helt måste utesluta "skitmaten" för att inte trigga igång begäret igen. Den där limpan klarar du dig nog utan. Eller håll dig till en gång/månad. Fram med djävlaranammat! :-O
SvaraRadera@Ingmarie
SvaraRaderaDu har helt klart rätt! (se dagens bloggning) :-)
mmmm. Även vitt ris kan trigga i gång "det där". ALLT vitt. Det är därför du ska undvika det helt. Limpa med. Sorry men det är den krassa sanningen...Barnen behöver inte heller det där godiset. Finns massor av recept på nyttigt godis. Testa det i stället! (Du ska dock undvika även det. Sorry igen...) En superenkel grej är t.ex att blanda en skål med olika (naturella) nötter + russin. Mycket bättre för små barnkroppar! :-) Och du kan ta en rejäl näve på lördagen (för ni äter väl inte godis mer än då??) men sen får det vara bra. ;-)
SvaraRaderaSjälv vräkte jag i mig mackor (med hektovis av pålägg; ost och kött) på min resa mot tjockheten.
SvaraRaderaOch det är faktiskt så att bröd och påläggsost är något som jag inte äter så mycket av ens idag. Trots att jag idag kan äta och dricka i princip fritt.
Men vissa spärrar har jag jämfört med tidigare, främst är det mackor och hamburgarerestauranger som spärren funkar bra mot. Trots att jag gillar sånt så är jag väldigt sällan sugen på det, ärligt talat nästan aldrig.
Och när jag äter bröd så är det mest för att få lite omväxling för att nå min miniminivå för mitt dagliga kolhydratintag.
När det gäller dina val - så är det enklaste för dig att skriva listor. Listor på mat du gillar - pro & cons för olika du livsmedel du möter och äter av. Vilka du får mersug av. Försöka tänka igenom vad den "maten" gör med dig. Är den till hjälp, eller stjälper den bara. Om något stjälper, hitta ersättningstugg med lägre energitäthet.
Nötter för att ersätta lösgodis är högkaloriersättning för ett annat (nötter +600 kcal per hekto jämfört med godis som är från 400-500 kcal per hekto). Min erfarenhet är att det är jäkligt lätt att överäta nötter och att det lätt slutar med att man sitter där ändå med ett sötsug. Fem hekto nötter i kistan och så vill jag ändå äta lösgodis på det...
Frukt är en bättre lösning. Det är sött och lågkalori.
Min inställning var att inte äta godis förrens jag var på den vikt där jag skulle vara. Först därefter introducerade jag konditoribitar (dammsugare är ju min favvo...).
Men allt sånt får du prova dig fram med, tänka igenom - dina egna reaktioner, ditt eget sug osv. Och på vägen hittar du lite nya trevliga livsmedel, skaffar säkert några nya småkassa vanor men blir av med en del av de riktigt kassa du haft.
Och när sugen kommer, så funkar inte förbudsmentaliteten hos mig, utan jag funderar igenom varför detta idiotsug, och sedan så äter jag oftast det jag är sugen på. Suget är ju inte där bara på skoj, utan för ett behov eller för att man är uttråkad. Kroppsligt eller mentalt.