söndag 1 augusti 2010

Första matdagboken och långpass á la pust-och-stön

Tjipp!
Nu har jag fört matdagbok en hel dag :-) Lika bra att exponera den med en gång så omvärlden får se eländet... Observera att jag faktiskt försökt göra nåt åt matintaget...

Lördag 31/7
Frukost 9.00
En kopp te och ett halvt glas färskpressad apelsinjuice
2 st hembakta dalatunnbröd med skinka och ost
2 koppar kaffe med en skvätt mjölk på det
Lunch
- (denna missade vi eftersom hela familjen var ute i skogen och promenerade...)
Efter-lunch-fika
Två koppar kaffe och ett antal vattenmelonbitar hemma hos Mor och Far
Middag 17.00
200 g grillad fläskytterfilé
Sallad(isbergssallad, fransk salladsmix, paprika, gurka, majs, tomat, fetaost och en skvätt olivolja)
3-4 matskedar bearnaisesås
Kvällsmys
Ananas(färsk i bitar), melonskivor
4 lösgodisbiter(3 hårda karameller, 1 seg) - MUMS!


Söndag 1/8
Frukost 9.00
En tallrik frukyoghurt (3%)
1 dl rågfraskuddar
Ett halvt glas färskpressad apelsinjuice
1 st hembakt dalatunnbröd med ost (för långpassets skull...)
2 koppar kaffe med en skvätt mjölk på det

Lunch(nu efter pass och bloggning)
En tallrik frukyoghurt
1 dl rågfraskuddar
Middag (planerat till ca. 16.00 pga flyg ikväll)
Hemlagad lasagne
Sallad

Jag vet inte om det framgår, men just nu är planen mindre portioner och att utesluta snabba kolhydrater i möjligaste mån. Jag känner att jag är på tunn is och kommer famla omkring tills jag hittar en stabil grund att stå på...

Så... Dagens pass då? Hur var det? Jotack - det var för d-ligt...

Planen var ca 15 km i lugnt tempo. Jag inledde de första tre i min vanliga fart kring 6 min/km. Jag konstaterade efter dessa tre och en kort drickapaus att jag troligen var dum i huvudet som gasade på i det tempot. Kroppen kändes matt och kraftlös. Jag vill gärna tro att det beror på att jag redan dragit ned på kolhydraterna och att detta genast gett utslag. Om några rundor har säkert kroppen anpassat sig till kosten, men eftersom jag inte "proppade i mig" kolhydrater igår, till skillnad från hur det sett ut tidigare(jag erkänner att jag älskar kolhydratmat) så reagerade ju kroppen. Sund kropp :-)

Så - passet var inte skönt, det var inte mysigt och det var framförallt inte njutbart, MEN det gav en riktigt skön känsla efteråt. Trött som sällan förr och redan nu en viss värk i ryggen. Intressant efter "bara" 14,5 km, hehe. Jag hoppas verkligen att jag kommer anpassa mig till energiintaget framöver för det här var mentalt rätt arbetsamt. Det har det varit ett tag nu med träningen, men idag var också kroppen ordentligt seg som aldrig förr. Men eftersom jag är envis så kör jag på.

Idag flyger jag söderöver på en tjänsteresa och denna gång MÅSTE jag se till att hitta rutiner för mat och rörelse. Det har tidigare varit riktigt svårt! Det kommer bli ganska frekvent med resor framöver och då är det viktigt att jag klarar av att leva ett "kaloriunderskottliv" även på tjänsteresorna, annars går det ju åt skogen. Morgonpromenad och träning på hotellet är planen jag ska ge mig i kast med. Håll tummarna!

Nu tar jag mig en välförtjänt, tycker jag, vila i soffan och zappar en stund medan resten av familjen är på hundpromenad.

Gott slut på denna vecka!

6 kommentarer:

  1. Lite tips om maten. Jag saknar intag av långsamma kolhydrater som håller blodsockret på en jämn nivå och ämnesomsättningen i form.

    Undvik fruktyoghurt. Undvik juice. Bättre val är osötad müssli typ Sunt & Gott (http://www.finax.com/se/display/produkter/musli-sunt-och-gott.aspx) och färsk hackad fruktsallad (apelsin, äpple, banan eller vad du gillar) samt cashewnötter, valnötter eller liknande.

    Ät minst var 3e timme.

    Bara min åsikt :-)

    SvaraRadera
  2. Håller helt med Johan och det som direkt slår mig är att du äter på tok för lite bra fettsyror, för lite grönsaker och rotfrukter, för lite fibrer, för lite spannmål och alldeles för lite regelbundenhet! Men det är samtidigt för mycket juice, för mycket vitt bröd (tunnbrödet är vitt antar jag?) och för mycket slarv!
    (Nu låter jag som en tjatig morsa-I know, men det är i all välmening)
    Lägg till det du har för lite av.
    Ta t.ex. gröt på morgonen med bär, nötter och frukt. Eller lättfil/youghurt med osötad mysli.
    Hoppas ALDRIG över lunchen. Ät mellanmål på em. T.ex. en banan + lite hassselnötter eller mandel, en grovmacka med keso och någon grönsak eller fil + mysli.
    rapsolja och/eller linfröolja på grönskaerna. En superbra blandning är "Udos´oil". Finns på hälsokosten.
    Ät bönor och linser och komplettera med t.ex bulgur, quinoa, råris eller hirs för at få fullvärdigt protein.
    Eftersom du äter kött så se till att äta mycket mer fisk.
    Du ska inte äta mindre utan snarare mer, bättre och mer regelbundet. Det är det där "svältandet" och oregelbundna som gör att din ämnesomsättning blir kajko.
    men du, det här kommer att bli hur bra som helst! :-)

    SvaraRadera
  3. @Jakob
    Din åsikt är enormt välkommen. Tyck mer!
    Fuktyoghurt köpte jag lite på pin tjiv... Jag visste väl att det skulle bli lite liv om det, men god var den. Müsli ska inhandlas. Jag har inte rtiktigt hunnit med at tänka igenom vad som ska köpas etc, men jag kommer. Ju mer ni tycker desto bättre!!!!

    @Ingmarie
    DIG kan man lite på! Jag älskar ditt tjat OCH jag lyssnar på det! Jag är lite trög, men det kommer sakta men säkert :-) Bönor och linser har jag alltid haft lite svårt med, men ska ge dem en chans till. Problemet är att jag är OTROLIGT dålig på att laga till dem. Oftas blir det bara "färdiga" från konserv och i en sallad eller så. Troligen är jag feg också :-) När jag är på hemmaplan ska jag VERKLIGEN skärpa till mig och lära mig. Å visst kommer det bli bra - bara ni alla har tålamod... Fniss!

    Nån som har förslag på hur jag ska göra med tjänsteresorna? Bor på hotell, långa arbetsdagar (12 tim+) med oavslutande ström av möten... Svårt att få ihop det helt enkelt... Jag börjar med att ta till mig frukosttipsen på hotellet(testar att variera gröt och fil).

    SvaraRadera
  4. Bönor på burk är helt ok. Skölj dem bara. På hälsokosten finns ett litet häfte om bönor. Står en massa om hur du lagar dem, recept och annat. Kolla med på Risentas hemsida. Googla "bönor och recept" och du kommer att bli översköljd med förslag. det är busenkelt! MYCKET enklare än att laga kött.
    Sen finns det bra djupfrysta vegorätter som t.ex Quorn som är fettsnålt, näringsrikt och supergott!

    SvaraRadera
  5. Ett tips är att ta med lite från frukost buffén att ha på f.m. Köp naturella nötter och blanda så du kan ta om det blir kris. Ha även med frukt och t.ex. någon av alla miljarder goda och bra kex som finns. (Osötade)Välj sen att ta mycket grönsaker på lunchen, skippa vitt ris, vitt bröd, vit pasta och.. ja allt vitt (om det inte är vitkål eller blomkål haha)Våga vara besvärlig när du beställer mat. Skippa feta såser och dressingar. Välj hellre vitt kött (där är vitt ok) än rött och hellre fisk än annat kött.
    Så där!
    Lite att pyssla med. :-)

    SvaraRadera
  6. @Ingmarie
    Toppentips! Tackar :-)

    SvaraRadera