söndag 13 juni 2010

Omstart

Tja, det har gått några dagar och tiden har bara rullat iväg. Det känns farligt att inte ha ett distinkt mål att jobba mot. Åtminstone med min attityd och personlighet. Min lillebror uttryckte sig fint "du är grymt bra på att använda tunnelseende", eller något åt det hållet. Han har helt rätt - har jag ett mål så jobbar jag helt och hållet för det! Det finns inte mycket annat i mitt sinne då. Nu är ju min plan att försöka göra flera saker samtidigt (gå ner i vikt och träna) så jag måste hitta ett sätt som passar mig och som fortfarande inte stjäl all tid från min familj. De ska ju också få glädje av sin smala, starka och snabba pappa :-) Jag jobbar fortfarande på hur dett ska gå till, men tar små, små steg i taget...

Idag var det verkligen dags för ett löppass. I onsdags gjorde jag det senaste och planer fanns frå¨n början på ett långpass, MEN förståndigheten tog över och det blev ett pass på 8,9 km i hyfsat tempo (strax under 6 min/km). Näs jag startade var det finväder, men efter en stund fick jag lite stänk på mig. Faktiskt kändes det inte fel eftersom kroppen var "överhettad". Idag hade jag nån virrig idé om att testa en hårdstart, varva ner och "lukta på blommorna" för att sedan dra på lite ytterligare på slutet. I sig en luddig definition av passet, men det visade sig vara perfekt upplägg för mig idag. Startade de tre första kilometrarna i raskare tempo än normalt, blev trött och då passade det ju bra med några lugna kilometrar. Avslutade sedan med lite "sprutt" så kroppen skulle få lite mer fart. Som sämst 6.49 min/km och som bäst 5.16 min/km. Det viktigaste var att jag hade kul och att jag fick "härja" lite med kropp och själ.

Imorgon påbörjar jag mitt "hålla-igen-på-maten"-pass som ska få sträcka sig ett bra tag framöver. Upplägget är inte ett dugg vetenskapligt utan jag kommer köra primärt "förnuftsdieten", dvs ät bra grejer i måttliga mängder. Initialt kommer jag äta min middag på assiett för att på det viset lura ögat att det är mer på tallriken än vad det är. Detta är något jag testat tidigare med lysande resultat. I kombination med detta återupptar jag morgonpassen. Initialt blir det med Nemo, dvs hundpromenader på 30-60 minuter innan jobbet, men målet är att så småningom rulla över på lätt, lätt jogg. Aldrig något "flåstemnpo" utan bara rulla runt på morgonkvisten. Träningspsassen kommer utöver detta.

Anledningen till detta är att lägga grunden för två saker. För det första ett "vardagsmotionsupplägg" där jag kan njuta av att röra på mig utan att ta tid från jobb eller familj, dva på morgonen. Den andra anledningen är naturligtvis mängd. Innan SM 2011 ska jag ha rejält mycket fler mil i kroppen än inför i år. Jag tror detta är ett bra och skonsamt sätt att få ut fler mil.

Ovanpå ovanstående upplägg planeras minst tre pass i veckan - ett rent kvalitetspass (löpskolning, intervall, backe etc) ett "blandpass" där målet är mil och fart med njutning samt till slut ett långpass. Långpassdagarna samt dagen efter får jag känna mig fram avseende morgonpassen. Det gäller väl i och för sig alla pass :-) Vis av min resa till årets maraton så kommer jag satsa på lugna sköna pass i kombination med färre "plågarpass". Allt för att inte tappa sugen! Jag måste dessutom balansera kosten mot min löppassmängd så jag inte tuppar av i spåren :-)

När det gäller att satsa på lopp i höst har jag fortfarande inte bestämt någonting. Det finns SÅ mycket kul att göra och frågan är om man måste välja...

Jag TROR jag har en plan - vi får se om det håller ihop!

3 kommentarer:

 1. Även jag drabbas av tunnelseende när jag snöar in på något. Jag tror det är bra, förutsatt att man får in allt viktigt i den där tunneln: löpningen (eller vad man nu är intresserad av), maten, återhämtningen och sist men inte minst familjen!! Livet är fullt av mindre viktiga saker som kan får stryka på foten. Det man prioriterar, det finns där i tunneln.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att jag faktiskt håller med dig! Tunnelseende är bra, men som du skriver, med resevrationen att man får in allt i tunneln! Jag kan bara säga att sista veckan innan maran så fanns bara en sak i tunneln - maran. Det kändes inte helt bra, men det var nog premiärnerver :-)

  SvaraRadera
 3. Det kan vara klokt att fokusera i perioder mot de mål man har. Nu har du gjort din mara, och kan om du vill lägga fokus på viktnedgång

  Och även om du bara underhållsspringer 2-3 gånger i veckan så kommer du att behålla nivån du är på. Även om jag tror att du kommer att bli bättre hela tiden även med underhållsträning, vi som började med löpningen på gamla dagar har fördelen av att vi bara kan bli bättre. Och även en viktförlust kommer din löpning tillgodo. http://www.runningforfitness.org/calc/weighteffect.php

  Det är bara bra saker du har framför dig.

  SvaraRadera