torsdag 10 juni 2010

Mjukstart och skolavslutning

Fyra dagar! Så lång tid tog det innan min kroppp var redo att röra sig som en 43-årings igen. I söndags var min kropp som en 90-årings - idag är jag tillbaka!

Som ni kanske förstår tog jag en runda igår. För första gången på väldigt, väldigt länge beslutade jag mig för att bara löpa. Eller löpa är kanske fel ord - jogga, lufsa, röra mig i ett tempo högre än promenad - är kanske mer relevanta termer för det som jag planerade. På med ett par halvlånga tights, en funktionströja och i med iPod i öronen. Ingen kloicka, ingen iPhone och ingen Nike+ - BARA njuta och känna på kroppen.

Det slutademed ett pass på fem km där jag inte har ene aning om hur lång tid det dog. Min gissning är någonstans mellan 30 och 32 minuter med tanke på ansträngskänslan och "svettigheten" :-) Alldeles oavsett så bryr jag mig inte om tiden. Det var en fantastisk upplevelse att bara njuta av löpningen. Inte massa klocktitt och pressa i uppförsluten. När det tog emot kortade jag bara stegen och log lite mer. Folk som jag sprang om måste ha undrat en del över det där fåniga leendet som jag hade. Det var helt enkelt en underbart skön löprunda utan krav.

Jag vet inte hur andra gjort, men efter min premiärmara har jag, förutom träningsvärk, haft fullt sjå med mitt inre. Inte någon obehaglig kamp utan en positiv anda som jag brottats med. Vad är mitt primära mål? Vill jag springa en mara till? Ska jag satsa på kortare lopp bara för att roa mig, eller ska jag göra längre lopp och njuta av det?

Det har varit många frågor och jag har fått många kommentarer efter min slutförda mara. Jag tackar för alla gratulationer och alla tips om vad jag skulle kunna pyssla med eller satsa på. För de av er som ser mig på facebook är det ingen överraskning att jag fortfarande njuter av tankarna på maran. Senaste kommentaren jag la in var "steker pannkakor och drömmer glatt om Västerbron". Jag lägger stor vikt vid just ordet "glatt". Misstolka inte det. Västerbron var en plåga andra gången, men tanken på vad jag utfört ger den där härliga, nöjda och glada känslan.

Badgear var väldigt klarsynt i sin senaste kommentar där han lite försiktigt gissade att mitt fortsatta grundmål är viktrelaterat, Han hade (såklart) helt rätt i detta! För en "tjockis" som jag, som är på rätt väg, men fortfarande brottas med att bli sugen på "rätt saker" och att förstå hur ens egen kropp fungerar, är ett maraton bra, men fortfarande vill jag minska i vikt och innan jag rett ut hela "viktgrejen" med mig själv kommer troligen allting annat att bli som plåster på ett brutet ben - det kanske hjälper, men är inte riktigt rätt sak att göra. Jag har därför beslutat att nu fokusera på min viktnedgång och mitt leverne!

Sånt här kan ju göras på lika många sätt som det finns människor. I mitt fall har jag för avsikt att göra detta med hjälp av att gå med i viktklubb.se samt att börja köra "badgear"-upplägg på löpningen ett tag i kombination med kvalitetspass. Med "badgear"-upplägg avser jag flera längre pass i långsamt tempo. Det är ju ingen överraskning att vill man bränna kalorier är det en god idé att bedriva lågpulsträning under längre tid. Detta i kombination med bättre mat och envist lärande om kost borde ge en god fart söderut viktmässigt. Om man dessutom kombinerar detta med ett, eller två, kvalitetspass i veckan med fokus på fart så kanske jag också kan få sub55 på köpet. DET är inte prio ett, men kanske kommer som bonus.

Ytterligare bonus är just att mindre vikt och längre pass är en ypperlig förberedelse inför Stockholm maraton 2011. Jag har ägnat ett par dagar åt att ta till mig Roadrunners öppna fråga "Tänk på det en stund!" där jag (föga förvånande) gissar att han nog tycker jag behöver spänna bågen ytterligare inför maran 2011. So here it goes:

Stockholm maraton 2011 ska slutföras UNDER 4.30!
Shit vad jag känner mig modig nu! Man fantiserar om allt möjligt och jag kan säga att jag inte riktigt är övertygad om detta mål riktigt än, men bågen är nu spänd!

Så för er som gillar min blogg och kommer hänga kvar - "Join the joyride". Här ska kroppsfett bort, muskler och kondis in och fart ska skapas med en ny kropp. Mitt nya mantra kommer bli "Smal, snabb och stark!". När jag rabblar det och TROR på det kommer jag flyga fram i värsta Staffanstil!

Idag njuter jag av skolavslutning och jobbmämgden blir idag dålig. Det är nog meningen att jag ska fortsätta reflektera ett tag till - tror ni inte det?

Häng med, vetja!

6 kommentarer:

 1. Klart Du ska springa en mara till! För jag tänker inte springa ensam ;)
  Viktklubb är jag med i men tycker det funkar "inte alls". Jag äter regelbundet, de kalorier de har räknat ut och tränar 5 ggr i veckan. Först gick jag upp 2 kg, sedan gick jag ber lite grann och efter 5 veckor står jag på samma vikt som när jag började.. Har inte en susning om vad jag gör fel heller.. Men nu ger jag upp, för det är motvind hela tiden. Tänkte testa LCHF eftersom omgivningen verkar rasa i vikt något rysligt..
  Men en sak vet jag det kommer att stå minst 2 löpare i startfållan som är så fit 28 maj 2011!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Jo, du ska reflektera ett tag till! Men sluta INTE att röra på dig. :-) Kommer att ha ett inlägg om PMD i kväll. Kanske kan vara värt att läsa...
  Om du får vara hel och frisk tvivlar jag inte en sekund på att du klarar både sub 4.30 och att gå ner i vikt! Spänn bågen och skjut högt!:-)

  SvaraRadera
 3. :-)

  Jag är HELT SÄKER PÅ att du kommer att klara 4:30-målet också. Men spänn INTE bågen ytterligare!

  SvaraRadera
 4. Så DÄR ja! Helt rätt inställning - nu kör vi så det ryker!!

  Liten varningstriangel vad gäller viktklubb dock. Jag känner ibland att det inte ritkigt är avpassat för folk som tränar mycket, och som tränar för att satsa på något särksilt. Jag är med där, och känner att det är en bra hjälp, men man måste ha kvar lite sunt förnuft.

  Jag tror du klarar detta galant!! HEJJAHEJJA!

  SvaraRadera
 5. @Pernilla
  Jag lovar - är jag hel och frisk så står du inte själv i startfållan! Tack för tipsen om viktklubb. Jag har i det närmaste beslutat mig för att "hoppa". Blir det nåt så satsar jag nog på Viktväktarna, mnen jag börjar nog på egen hand - det har ju funkat hyfsat hittills!

  @Ingmarie
  Läst och kommenterat ditt PMD-inlägg :-) Bågen är spänd och jag tror lagom mycket. Det är en ganska rejäl tugga med BÅDE viktnedgång och såpass "vasst" tidsmål (för mig) så jag tror jag kör på detta tills vidare.

  @Roadrunner
  Lite märklig känsla att jag nästintill kände på mig exakt vilken tid du trodde på. Jag vet ju inte om jag ligger rätt i tid, MEN det känns helt rätt även om 4.30 i relation till 5.00 känns ganska tufft. Man jag ÄR ju tuff :-) Hoppas innerligt på att du väntar en timme eller så i målet så vi kan ta en maratonbira 2011...

  @DrAnnika
  Som du såg innan släpper jag nog viktklubb. Din kommentar var en starkt bidragande orsak också. Det är märkligt att man måste göra allting själv :-) Inga silver bullet-lösningar finns att tillgåg. Blod svett och troligen en del tårar är det väl lika bra att förbereda sig på! By the way - du är på G (faktiskt kan jag tycka att det är en god idé att lyssna mpå mig, för jag har gjort det - *asgarv*)

  SvaraRadera
 6. GO GO GO!! Gillar ditt mantra såklart :-)

  4:30 är ett riktigt bra formulerat mål, en stor förbättring men samtidigt nåbart och med regelbunden träning OCH viktnedgång som du kommer lyckas med kommer du bli både snabbare och starkare - häftigt!!

  SvaraRadera