måndag 7 juni 2010

Hård reflektion och nya mål!

Idag är mina lår stenhårda!

Det var länge sen jag var så stel som jag är idag. Borträknat gårdagen såklart :-) Jag är fortfarande en smula förvånad att jag överhuvudtaget är i ett levande skick och fortfarande överväldigande glad över att faktiskt ha fått genomföra ett maraton! Det är en väldigt speciell känsla som också gör att värken i kroppen lindras rejält!

Idag har jag jobbat på som sjutton, till skillnad från förra veckan då jag var rätt nervös, men har ändå i bakhuvudet lyckas processa helgens händelser. Känslan idag är att jag faktiskt kan vara rätt stolt över min insats trots att jag inte riktigt nådde mitt tidsmål. Som jag spekulerat i tidigare är nog en starkt bidragande orsak till detta de "ringar" som omger min kropp strax ovanför midjehöjd... Dessa ska bort och det känner jag är en "prioriterad aktivitet" (herregud, jag låter som en chef).

Om man ska kika på den positiva sidan istället, vilket jag helt klart föredrar, så är jag helnöjd med hur min placering per femkilometersmarkering förändrades över hela maran: 11094, 10755, 10647, 10427 (halvmaraton 10437) 10335, 10251, 10235, 10210 och 10165. Jag "knaprade" placeringar hela vägen utom just vid halvmaratonmarkeringen. Så brukar verkligen inte mina lopp se ut!

Det första som är lite lustigt är att mina bästa snitttider hade jag till 15K resp. 20K. Helt tvärtemot min känsla i loppet. Detta var de sträckningar som jag upplevde som fruktansvärda. Å andra sidan kanske det var just detta som var anledningen. Jag löpte helt enkelt snabbare än vad jag klarade av!
Det andra som är ännu mer lustigt är att jag har bestämt mig för att satsa på att köra Stockholm maraton 2011!

Jag har idag beslutat mig för några väldigt tydliga mål:

Blogg
Jag tänker bo kvar på den här bloggen och maratonresan ska fortsätta
Ordna till en lite roligare design och smakligare utseende

Hastighet
Under 2010 ska jag springa en mil snabbare än 55 minuter
Under 2011 ska jag springa 5 km på 25 minuter
Under 2011 ska jag springa ett halvmaraton på en tid runt 2 timmar
Under 2011 ska jag springa ett maraton på 4 timmar och 45 minuter

Vikt
Under 2010 ska jag ha tappat ytterligare 7-8 kg (jag ligger stabilt på ca. 90-91 kg nu) och ligga stabilt

Träningsmål
Inför Stockholm maraton 2011 ska jag ha sprungit minst tre långpass på 40 km eller mer
Inför Stockholm maraton 2011 ska jag ha tränat bål och styrka i betydligt större omfattning

I det stora hela tror jag att mina mål är realistiska och klart genomförbara. Exakt hur jag ska nå respektive mål är nog inte riktigt klart, men en sak i sänder. En mil under 55 minuter ligger mig varmt om hjärtat av den enkla anledningen att jag tröttnat på att vara långsammast i stan :-) Jag vill ha bättre fart och i förlängningen kunna hålla den snabba farten under längre sträckor. Jag hoppas och tror att detta ska kunna åstadkommas på Midnattsloppet alternativt Hässelbyloppet i år. Jag kommer redan denna vecka börja fundera på en bra plan för viktminskningen. Det tidigare konceptet med "ät mindre och rätt" räcker inte fullt ut och mitt tålamod tarvar en kick från början. Någon slags kickstart lär jag köra med. Dock utan svält :-)

Man skulle kunna tro att lördagens upplevelse skulle ha skrämt mig ihjäl, men icke. Jag tänker göra minst ett maraton till. Nu tillhör jag ju kategorin "de som vet hur det verkligen är" så jag har en del att tipsa mig själv om inför nästa maraton. Bland det viktigaste som jag ser det är att jag tidigt behöver komma upp i distans för att VERKLIGEN känna på distanser nära maraton. Allt för att förbereda pannbenet och kroppen på nötandet. Mer om det framöver.

Nu återstår inte mycket av arbetsdagen och det är nog tur för min kropp är trött nu. Återhämtning är en energikrävande syssla :-) På återhörande!

11 kommentarer:

 1. Jag ÄLSKAR att se tydliga målsättningar och fick gåshud när jag läste dina. Inte minst för att det kommer innebära många härliga blogginlägg att läsa framöver.

  Har läst någonstans att ett tappat kilo i kroppsvikt direkt ger en bättre tid på ett maraton motsvarande c:a 2 minuter. Om du ska tappa 7-8 kilo så kommer bara det ge dig 14-16 minuter bättre tid. Lägg dessutom till den konditionsförbättrins som all din träning kommer att ge. Tänk på det en stund!

  Med detta sagt är jag övertygad om att du kommer att klara dina mål. Jag vet ju dessutom hur pass målinriktad du är och din skara av stöttande fans kommer att bidra med nödvändig pepp när det känns jobbigt. Inte bara då, förresten... pepp levereras kontinuerligt!!

  SvaraRadera
 2. GRATTIS MARATHONLÖPAREN!!!!! :)Jag tycker att du nu ska anmäla dig till Hässelbyloppet och halvmaran, det är två bra lopp :) ///Lina

  SvaraRadera
 3. @Roadrunner
  Tänkande pågår! Även jag är rätt nöjd med att fortsätta bloggandet. Jag kan just nu inte se en framtid utan blogg :-)

  @Lina
  Båda förslagen finns i min "lopplåda" och båda är intressanta. Måste få lite distans nu, men jag blir inte förvånad om vi syns på nåt av loppen! Tack förresten! Plötsligt har man erfarenhet inte alla kan dela - bara vi i "klubben" :-)

  SvaraRadera
 4. Jag säger som RoadRunner; Jag ryyyyyser när jag läser om dina mål. Du kommer att klara dem! Det ska bli jättekul att få följa dig och se dina framsteg. För de kommer! Var så säker! Skynda bara långsamt och fortsätt vara lika klok och förståndig. :-)

  SvaraRadera
 5. @Ingmarie
  Tihi - ni är ju för söta! Jag är taggad inför framtiden och ja - jag kommer ta det lilla lugna. Helt otroligt att jag inte varit skadad ett enda dugg hittills (peppar, peppar). Jag har en del tankar om hur jag ska gå tillväga men känner mig ganska förvirrad om hur jag ska lägga upp det hela...

  SvaraRadera
 6. Jag är inte säker på om du ska ändra så mycket i ditt upplägg. Såvitt jag kunnat bedöma så har ditt träningsupplägg varit mycket bra och om det hållit dig skadefri ska du kanske inte göra några radikala förändringar?

  Men vad vet jag. Jag är ju ännu mer nybörjare än dig...

  SvaraRadera
 7. Jag håller med alla ovan!
  Ett litet tips: Terränglöpning! Det är bra för både kroppen och själen! :-)

  SvaraRadera
 8. @Roadrunner
  Tihi - tja, jag har inte varit skadad, men jag nådde heller inte målet. Jag får ta mig en rejäl funderare. Det ska ju också passas in i familjeverkligheten - som du vet!

  @Pelle
  Det ligger på förslagslistan till mig själv - hitta en schysst terrängrunda! Rätt sugen på det eftersom det ger "starkare ben" och en härlig upplevelse!

  SvaraRadera
 9. Skriv ner det du vill uppnå. Därefter kan du börja strukturera.
  Du ska få svar på frågorna "När, var, hur". Lätt som en plätt. ;-)

  SvaraRadera
 10. Det är stort att ta god tid på sig för en resa och att sätta det viktiga målet. Snyggt spelat. Fanns det ett VM för sånt här så skulle du tillhöra startelvan i dessa tider.

  Får jag ändå gissa mig till att vikten är din ursprungsresa. Isåfall är det något du måste kasta dig över, och göra vad en man måste göra. Mentalt är det viktigt, annars ligger det där gnager och gnager.

  Om du tar viktresan söderut, så har du sub55 på milen utan att behöva gör mer än underhålla löpningen. Det är min övertygelse.

  Roadrunner nämner också det här med hur mycket tid man har att vinna på att väga mindre. Hur bra det gäller oss som inte är atleter vågar jag inte sia. Men jag har för mig att 10 kilo skulle kunna betyda 4 minuter snabbare på en mil. Allt sådant är nog räkneexempel och är troligen svårt att testa i verklighten.

  Det tar tid att gå ner 10 kilo i vikt, och under tiden hade man ändå blivit en bättre löpare om man fortsatt träna.

  Det finns motionärer som jagar gram i skorna, men sedan inte drar sig för att fylla kroppen med vätska och kolhydratladda för glatta livet för en halvmara eller något. Att fylla kroppen med 2-4 kilo vätska bekymrar dom inte, men om skon väger 50 gram mer, ojojoj... vilken katastrof.

  Nåja.

  Run on!

  SvaraRadera
 11. @Ingmarie
  Jag vet! :-) Tyvärr letar man ju alltid den där "silver bullet"-lösningen - fast den inte finns. Struktur, hårt arbete och en rejäl dos tålamod är nog det jag måste utrusta mig med - igen! Lätt som en plätt :-)

  @badgear
  Jag är "rädd" för att du har helt rätt om viktresan! Det har varit min resa länge och de snabba lösningarna har jag insett, de finns inte. Jag tror precis som du egentligen, men hoppet om "gratislösningen" finns ju alltid där :-) Ett nytt inlägg med konkreta och prioriterade målsättningar formeras i detta nu mellan öronen...

  SvaraRadera