tisdag 1 mars 2011

Ur mörkret och mot ljuset

Tack Ingmarie för din kommentar igår!
Den har väckt tankar och hjälpt mig skapa lite inspiration kring mig idag - trots rörigt på jobbet :-)

En god, låååång, natts sömn hjälpte säkert till också. Jag ÄR less på denna förkylning som pulserar i kroppen. Den lämnar liksom aldrig och läker ut. Kanske är det för att jag inte är "sjuk" (läs sjukskriven från jobbet) och aldrig vilar ut ordentligt? Nåja, oavsett så känner jag idag att mycket känns bättre. Febertermometern visade ju hela 35,9 grader igår när jag kom hem med ont i halsen, huvudvärk och rent osannolikt trött. Alltså - inte sjuk, men sjuk :-) Framförallt kinkig, skulle jag vilja säga! Det ÄR dags att ta ett nytt TSH-prov för sköldkörteln. En "molande trötthet" sedan före jul är ett tecken. Möjligen på feldosering...

Nå - tillbaka till framåtsträvandet! Ingmarie väckte framförallt tanken på att lägga en plan. Jag funkar INTE utan en plan med mätbara mål. Så är det bara! I min enfald trodde jag att jag kunde ändra mig så att jag kunde "bara röra mig för att må bra". Röra mig för att må bra - Ja! Men inte "bara" - jag måste ha något att mäta och att jobba med. Så - här kommer ett första grovt upplägg!

Mål 1 - Träning kort sikt
Start: Idag
Uppföljning: Veckovis, minst en månad. Redovisas på bloggen.
Träna kontiunuerligt på SATS tre dagar i veckan. Helt oavsett vad jag gör så ska jag vara där och minst en halvtimme varje gång.

Mål 2 - Träning halvlång sikt
Start: När mål 1 uppfyllts, senast 1 maj 2011

Uppföljning: Veckovis. Redovisas på bloggen.
Utöver SATS-träningen ska minst ett löppass per vecka utföras. Initialt utan krav på distans eller tid - bara genomföra.Möjligen kan SATS-pass bytas mot löppass, då med lite högtre tempo eller längre distans.

Mål 3 - vikt/kost halvlång sikt
Start: När mål 1 uppfyllts, senast 31 maj 2011
Uppföljning: Veckovis. Redovisas på bloggen.
Vara viktstabil. Med mål 1 och mål 2 pågående ska vikten vara stabil under flera veckor...

Mål 4 - Träning och vikt/kost lång sikt
Start: När mål 1, 2 och 3 uppfyllts, senast 1 juli 2011
Viktnedgång ska påbörjas och får maximalt vara 1 kg i veckan, men minst 2 kg i månaden tills vikten ligger inom "normalt" BMI. Inga kurer - "bara" justering av kost, kostmängd och träningsmängd. Redovisas på bloggen.

Mål 5 - Slutmål
Ligga viktstabilt med ett "normalt" BMI, träna kontinuerligt 2-4 gånger i veckan med minst 30 minuter varje gång. Redovisas på bloggen. Målet ska vara uppnått senast 1 mars 2012 - om ett år från idag.

Dessa mål känns rimliga, inte så jobbiga och de ligger i linje med mina funderingar hittills. Slutmålet är enkelt formulerat, svårare att nå gissar jag. Hittills har jag svävat omkring runt de olika målen och snarare tänkt i banorna "hur" än "vad" och "när". Nu är det rättning i ledet och jag låter "vad" och "när" ge ledning till "hur".

Om någon har ytterligare förslag ska jag absolut överväga dessa. För mig känns det viktigt att det ligger i linje med mig och att jag hittar "hålen" i min planering. Jag tror att min fru och mina barn uppskattar en frisk, sund Magnus mer så det blir nog en del support hemifrån hoppas jag :-) Det lär ju bli så att jag testar en hel del olika saker under resans gång, men målen ovan känns viktiga och rätt genomtänkta i sin enkla form.

Så - åter till den röriga verkligheten och laddning inför ett pass ikväll. Undrar vad det kan bli :-)

2 kommentarer:

  1. Så där ja! Nu känner jag igen dig! :-) Och jättebra att du kollar upp sköldkörteln!

    SvaraRadera