söndag 6 februari 2011

Trög, seg och självförnedrande...

Jag har precis kommenterat ett grymt inlägg hos Jenny! Hon" dedikerade" ett inlägg till mig,eller nja - hon skrev ett fantastiskt inlägg som jag egentligen ville hon skulle mejla mig :-) Smart - nu kan ju betydligt fler ta del av hennes syn på livsstilsändring. Läs det! Dessutom vill jag utfärda en "varning för långt inlägg nedan".

Livsstilsändring, ja. Det är dags nu - igen! Jag har ju kommit till insikten att maratonvägen inte är den bästa för mig för tillfället. Det är av många anledningar, men främst för att den vägen överskuggar mitt prioriterde livsmål - att gå ner till runt 80 kg, helst under, ha ett träningsaktivt liv och äta rätt OK. Allt detta för att jag vill må bra och gärna se mina barn växa upp. Jag har nämnt detta förut och det har hela tiden legat i bakhuvudet, men aldrig har jag sett riktigt hur detta ska gå till. Kanske jag inte riktigt ser det nu heller, men NU först har jag förstått att detta är en resa - på riktigt!

Jag har, rätt så naivt faktiskt, levt i tron att "det är väl bara att ändra på kosten och träna lite". Och visst - det ger ju viss effekt på livet. Men ger det mig det JAG vill ha. Jag söker egentligen något varaktigt och inte något som blir en dagslända, eller en "kur" (jag VET...). Många har gett mig sitt stöd i min resa hittills och det är toppen! Nu tänker jag mig en förändring av "fordonet", men inte av slutmålet. Det jag gjort hittills har funkat till viss del, men i andra hänseenden varit lite "konstgjord andning".

Så, för att ta fasta på Jennys excellenta inledning med syftet, nu tänker jag satsa på att ge mig själv en gåva i form av ett hälsosammare leverne! Javisst, planen jag satte upp för dryga tre år sedan gick i lås. Jag ÄR maratonlöpare. Fattar ni (som kände mig innan 2007)? Jag har "freakin" sprungit ett maratonlopp!!!! Sjukt, om man sätter in det i sitt sammanhang. Men det var ju inte det som var slutmålet. Jag har under resans gång blivit lite fartblind eller blind för mitt slutmål. Istället har jag hittat nya mål("springa maraton under 4.30").

Det är verkligen inte fel med mål. Inte ens de mål jag satt upp under resan gång är fel, men de leder troligen INTE raka spåret till mitt slutmål. Därför klev jag av maraton i år. Nu ger jag istället mig en present, i form av ett års rent fokus på mitt viktmål och hälsomål. Jag kommer verkligen inte släppa löpningen (även om jag haft ett uppehåll en vecka nu), utan tvärtom hitta glädjen i den igen. Snart kommer ju våren dessutom och då ska det löpas i korta tights och t-shirt igen :-)

Så hur tänker jag? Ja, jag vet inte riktigt. En sak jag konstaterat är att jag MÅSTE lära mig räkna kalorier. Det är inget snack. Jag har försökt undvika det. Anledningen är nog min stora avoghet mot siffror. Jag är usel på matte, helt enkelt. Men, som Jenny antyder, kaloriräkning är nyckeln till att lära känna sin kropp, sitt ätbeteende och därmed kunna balansera med träning. Hur detta ska gå till får nog framtiden utvisa, men jag startar nu med lite efterforskning. Hur räknar man kalorier, kan man hitta hjälp någonstans och hur svårt kan det vara?

Jag är trött på att skylla på min vikt! Jag vill, återigen Jennys inläggs andemening, att min kropp ska spegla MIG och inte något annat. Jag är värd en sundare kropp och den enda som kan se till detta är JAG. Jag kommer troligen köra lite löplopp på min resa. Kanske tom någon mara då och då, men det är sekundärt nu. Nu ska min kropp bli lika glad som JAG är...

Min vana trogen ger jag mig in i detta något ostrukturerat och satsar på att komma ur det med struktur och mycket högre kunskapsnivå. Jag gör väl som vanligt - kastar mig helt ovetandes ut i mörkret och liter på att min envishet, nyfikenhet och positiva attityd ska leda mig rätt! Jag hoppas givetvis på en del input från er alla "därute". Det har ALLTID hjälpt hittills :-)

Så... Den nya resan börjar idag...

9 kommentarer:

 1. Inte heller den här resan kommer att ta slut Magnus. Inte förrän den dag du lämnar jordelivet... Jag kan ha helt fel men jag tror att lite av "problemet" är att du kanske tänker att "bara jag gör si och så så löser sig allt och sköter sig själv". Att leva hälsosamt med en vikt som passar dig sköter inte sig själv. De allra flesta av oss måste tänka oss för och jobba för att behålla hälsan. Det gäller att hitta en väg som håller hela tiden! Det är därför jag inte tror på pulverdieter och annat "quick-fix". det funkar aldrig!
  Lycka till och se till att ha roligt på din livsresa!

  SvaraRadera
 2. P.s. Vi har RSS flöde med om du vill ha! :-)/I

  SvaraRadera
 3. @Ingmarie
  Precis så är det! Dock behöver jag några fler verktyg än jag använt mig av tidigare för att lära mig hur JAG fungerar. "Quickfixarnas" tid är över :-) Nu ska jag istället lära mig mer om hur JAG funkar och därmed kunna ändra/hålla fast vid sånt jag hittar längs med resan. Det blir inga världsförändringar utan små, små steg och sen känna efter. Så - en ny resa startar nog varje dag from nu.
  RSS-flöden är säker asbra :-)

  SvaraRadera
 4. Vad är det för självförnedrande med den här texten?? Tvärtom, om flera hade den här graden av självinsikt och beslutsamhet så vore världen en bättre plats att vistas i.

  Mitt tips är att inte släppa löpningen helt, den kan vara nog så viktig som "ventil" och egen tid!!

  Kaloriräkning kan jag ingenting om (jag vet bara att jag nästan alltid är hungrig...) men det finns säkert bra info om det på nätet eller här bland dina läsare. Den gode Badgear verkar ju minst sagt kunnig i ämnet t ex!

  SvaraRadera
 5. @Staffan
  Hehe - snarare är det min egen bild av mig själv som är en smula självförnedrande :-) Löpningen kommer INTE att slöppas, men syftet med den förändras till just det du beskriver, "egen tid" och njutning! Hihihi - ja kaloriräkning är nog kanske inte sittstörsta behov :-)))

  SvaraRadera
 6. Bra där Magnus jag tror du är något på spåret, en livsstils förändring tar livet ut att jobba med. Särskilt när både du och jag har sjukt bra grotman gener och samlar på oss alla kalorier som vi kommer över. Ingen onödig förbränning där inte, till och med så vi andas in kalorierna via luften. Det sista var naturligtvis inte sant, men det ligger något i det varje andetag måste vi tänka för att inte ögat ska ta överhand och bunkra kalorier.

  Kalorier är inte svårt att räkna med lite stöd, problemet brukar oftast för mig vara att jag glömmer bort att fylla i allt jag äter. Jag har ett excel ark jag fyller i som beräknar min förbränning utifrån min aktivitet.

  Glädje och långsiktighet är en nyckel till all framgång så du gör rätt i att inte just nu drivas av tävlingsmål utan ta det på volly liksom. Jag ser ändå fram mot att vi ses i vår sommar och tar en runda ihop och snackar om att vara pappa och livet =)

  Jag håller med Staffan kolla med Badgear om lite tips och hjälp, mitt excelprogram inklusive träningsprogram för att träna med kalorieunderskott kostade 1000 kr men jag tycker det var väl värt det.

  Hör av dig om jag kan hjälpa dig eller stötta dig på något sätt.

  Peace Love och Löparskor!

  SvaraRadera
 7. Aaaah. Trodde du hade RSS flöde...
  Träning ska vara en del av din "nya" resa. Alla behöver det!Exakt vad och hur får du dock komma på själv. :-)

  SvaraRadera
 8. Magnus!
  Som "mentor" måste jag få säga. Helt rätt inställning MEN att komplettera med en morot i form av ett lopp då och då (utan några som helst tidsmål) som får dig att springa med ett leende på läpparna över att du faktiskt JUST springer 10 km ihop med många andra löparkompisar är väl ett enastående komplement. Skippa tidsmål, gå när du behöver för att må bra men KÄNN gemenskapen som lopp och diskussion runt lopp på motionärnivå ger.
  SÅ! Ses vi på premiärmilen?

  SvaraRadera
 9. @Ingmarie
  Träning är en STOR del av den nya resan. DET är ju den största skillnaden mot mitt "tidigare" liv :-) Och jag trivs med det!

  @Mentorn
  Klart jag ska ta lite lopp! Om det just blir premiärmilen återstår att se ;-) Troligen blir det så... Jagar startplats till varvet, men det verkar lite svårt än så länge :-) Kungsholmen runt har jag inte testat...
  Körde i alla fall 46 min i lugnt tempo på löpbandet igår!

  SvaraRadera