tisdag 26 april 2011

Uppföljning av mål...

Idag är det befogat med en "långt-inlägg-varning" - för nu är det dags!

Det kanske tom är senare än jag borde ha redovisat det, men här kommer i alla fall en kort uppföljning av de mål jag satte upp 1 mars i år. Målen var ett resultat av en riktigt nedåtgående trend på den mentala sidan(OCH den fysiska), men kändes då rimliga och nåbara. Dessutom var de mätbara varför det nu är dags att ta sig i kragen och kika på nuläget. Målen har idag dessutom fått en egen ruta på bloggen :-)

OK - så hur har det gått då? Jodå, jag är otroligt nöjd och glad! 1 mars var jag, som sagt, inne i en rätt djup motivatiossvacka och jag var osäker på hur relevanta målen egentligten var. Idag när jag följer upp för första gången på riktigt konstaterar jag att jag troligen satte upp lite "fega" mål, men att det ändå känns riktigt bra att kunna checka av tre av målen - i förtid!

Mål 1, som checkades av först, handlade om att faktiskt komma igång. Att starta upp en disciplinerad livsstil ÄR inte det enklaste. Jag har gjort det förut, men då med det "enkla" målet att slutföra Stockholm maraton. När det checkades tappade jag styrfarten och motivationen. NU känns det som att den är åter och jag kan känna mig rätt trygg i att jag faktiskt kommit igång på ett bra sätt.

Mål 2, som givetrvis var "andren ut", handlade egentligen om att bibehålla gymträningen (eller gruppassen som jag valt att delta i) och samtidigt komma igång med löpningen igen. Idag kan jag med glädje konstatera att jag är tebax :-) Målsättningen är INTE just nu att slå några personliga rekord, varken tidsmässiga eller distansmässiga, utan bara njuta på och "leverera". Det gör jag nu! Och hur bra känns inte det?!?! Livet är just nu fantastiskt!

Mål 3, det senast avprickade, rörde min vikt. Denna del har jag kanske inte skrivit så mycket om hittills på bloggen, men det kommer mera. Fokus har ändå legat på vikten, men mer i form av att först kicka igång träningen, sen hålla den vikt jag har idag. Egentligen ska jag INTE pricka av detta mål eftersom jag sakta börjat sjunka i vikt, men jag tillåter mig själv att godkänna detta ändå :-)

From nu kommer en hel del av mina inlägg på bloggen att röra vikt & kost, men alltid med träningen i bakgrunden eftersom just träningen är det som jag anser kommer göra att jag kommer lyckas med denna resa och se till att vara stabil även framöver viktmässigt.

Min mamma sa också nåt rätt intressant och tänkvärt häromdagen:
Att sluta röka, snusa eller dricka sprit, är LÄTT. Att sluta äta fel är SVÅRT. Mat MÅSTE man ju få i sig och då frestas man ju hela tiden. Man kan liksom inte sluta äta... Tänk om man sa till en alkoholist "Det är ju BARA att dricka lite mindre...". Tänk på den lite grann. Det gjorde jag. Jag såg liksom framför mig alkoholisten som stod på systemet och köpte EN öl... Därmed inte sagt att man ska ge upp :-) Absolut inte, men det är tröst under de "tyngre perioderna" att tänka denna tanke. Många säger också till mig "Du som klarat en mara klarar väl att gå ner i vikt?". Jag brukar numera svara "Att klara en mara var lätt - att ändra sitt ätbeteende är svårare, mycket svårare".

Så - inte så illa pinkat av en trähäst, om jag får säga det själv! Jag ligger tidsmässigt lite före mina målsättningar, men jag gissar att jag kommer behöva ha de veckorna "tillgodo" under min kostkorrigering. Historiskt har just vikt och kost varit mitt svaga kort, men vi får väl se om jag lärt mig något av min tidigare livsresa. Det är dags att äta mindre portioner, se till att bli av med sötsug och sakta, men säkert, ta sig nedåt på viktskalan :-) Jag ska fundera lite ytterligare och bilda mig en uppfattning om HUR jag tänker mig göra detta mer i detalj. Alldeles oavsett känner jag att jag nu lagt en bra grund att bygga vidare på. Mer info kommer nog när tankarna klarnat lite mer...

4 kommentarer:

 1. Ja du, det är fasen inte lätt när man lagt upp något mål, vad det nu må vara. Jag tycker alltid att du kämpar på så bra och har så sund inställning!

  SvaraRadera
 2. Applåder och visslingar bra jobbat Magnus //J

  SvaraRadera
 3. Jättebra Magnus!
  Mat ÄR svårt just för att du måste konfronteras med det flera gånger om dagen, 7 dagar i veckan, 365 dagar/år. Du kan inte undvika det eller kringgå det.
  Man får kämpa så gott man kan helt enkelt och ta emot all hjälp man kan få! :-)Träning hjälper helt klart till för den stabiliserar blodsockret, sätter fart på hormoner och en rad andra processser i kroppen som behövs för att man ska klara av de där "felätningsmonstrena".
  Men du grejar det!

  SvaraRadera
 4. @Petra
  Tack! Du är snäll du! Trots (tack vare?) svackor så verkar det nu gå sakta åt rätt håll :-)
  @Jesper
  Wohooooo! Tack!
  @Ingmarie
  Tack så mycket! Visst är det kul när saker går i lås? Även om man fegat lite i målsättningen :-) Jag tror ändå detta är min väg. Sakta och envist för att "dunka in" nya attityder och tankesätt. Och träning - ja fy fabian vad jag mår bra just nu :-) Otrolig skillnad mot för dryga månaden sedan!

  SvaraRadera